• Nasza oferta
  • Info
    • FAQs
    • Działalność
    • Współpraca
    • Polityka prywatności
    • Regulamin księgarni
  • Kontakt
Wydawnictwo Permakultury
Login / Register
0 items / 0,00 zł
Menu
Wydawnictwo Permakultury
0 items / 0,00 zł
Kliknij aby powiększyć
Strona główna Nasza oferta Książki Wegetarianizm. Zarys historii
Zeszyt do notatek 2,50 zł
Powrót do produktów
Agro-Perma-Lab 0,00 zł

Wegetarianizm. Zarys historii

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 2 ocen klientów
(2 opinie klienta)

70,00 zł

Wysyłka
[nie dotyczy broszur pdf oraz wideo]

przesyłka kurierska: 15 zł
paczkomat: 11 zł

 
Kategoria: Książki
Share:
  • Opis
  • Informacje dodatkowe
  • Opinie (2)
Opis
COLIN SPENCER

WEGETARIANIZM. ZARYS HISTORII

Zasta­na­wia­łæś się kie­dyś, skąd się to wzię­ło? Jakie są korze­nie nie­je­dze­nia mię­sa? Są na ten temat jakieś mity? Co o tym mówi nauka? i jak do tego ma się religia?

Jeże­li pyta­nia te pada­ją w Tobie na podat­ny grunt, odpo­wie­dzi znaj­dziesz w pro­po­no­wa­nej książ­ce, w któ­rej tra­fisz na wie­le innych zaska­ku­ją­cych infor­ma­cji na temat zna­nych fak­tów! Na przy­kład skąd takie potra­wy jak „wegań­skie scha­bo­we“, czy „wegań­skie żeber­ka“? Żad­na nowość, to śre­dnio­wiecz­na tradycja..

Oprócz cie­ka­wo­stek na temat oraz rze­tel­nych ana­liz źró­deł idei, książ­ka Coli­na Spen­ce­ra uka­zu­je czę­sto pomi­ja­ny aspekt wege­ta­ria­ni­zmu, mia­no­wi­cie jego spo­łecz­no-poli­tycz­ne oddzia­ły­wa­nie się­ga­ją­ce w histo­rii samych począt­ków ludz­ko­ści. Nie da się mówić sen­sow­nie o wege­ta­ria­ni­zmie (wega­ni­zmie) nie ana­li­zu­jąc rów­nież feno­me­nu jedze­nia mię­sa, a to w kul­tu­rze odgry­wa nadal bar­dzo moc­ną rolę zwią­za­ną z wła­dzą, hie­rar­chią i pozy­cją spo­łecz­ną. Tak więc histo­ria idei odmo­wy spo­ży­wa­nia mię­sa jest rów­nież histo­rią spo­łecz­no-poli­tycz­ne­go sprze­ci­wu wobec patriar­chal­nej wła­dzy, prze­mo­cy z nią zwią­za­nej i zabi­ja­nia — zwie­rząt na pokarm, ale rów­nież nie­po­kor­nych ludzi.

Więcej o książce

Cho­ciaż sło­wo wege­ta­ria­nizm powsta­ło dopie­ro w poło­wie dzie­więt­na­ste­go wie­ku, die­ta wege­ta­riań­ska ist­nie­je tak dłu­go, jak ist­nie­je czło­wiek. W naszej zachod­niej kul­tu­rze poja­wia się u same­go zara­nia jako cre­do pierw­szych filo­zo­fów i zało­ży­cie­li reli­gii, by póź­niej towa­rzy­szyć gno­sty­kom, here­ty­kom, huma­ni­stom, chrze­ści­jań­skim fun­da­men­ta­li­stom i innym rady­ka­łom wszel­kiej maści. Nic dziw­ne­go, że wege­ta­ria­nie byli czę­sto dys­kry­mi­no­wa­ni a cza­sem nawet tor­tu­ro­wa­ni i zabi­ja­ni z powo­du prze­ko­nań, któ­rych nama­cal­nym dowo­dem była die­ta.. Tak więc histo­ria wege­ta­ria­ni­zmu to tak­że histo­ria sprze­ci­wu i buntu…

Wszech­stron­na książ­ka Coli­na Spen­ce­ra, bada ety­kę i psy­cho­lo­gię powstrzy­my­wa­nia się od spo­ży­wa­nia mię­sa i pró­bu­je odkryć, dla­cze­go wszyst­ko­żer­ny homo sapiens nie­raz odma­wia dostęp­ne­go jedze­nia. Rezul­ta­tem jest dogłęb­ne stu­dium, peł­ne ana­li­zo­wa­nych przy­pad­ków nie­kie­dy zabaw­nych cie­ka­wo­stek, gdzie­nie­gdzie strasz­nych. Zakres badań Spen­ce­ra jest nie­zwy­kle sze­ro­ki i zapew­nia praw­dzi­wie eru­dy­cyj­ną lek­tu­rę – zaczy­na się w pre­hi­sto­rii, a koń­czy w teraź­niej­szo­ści. Przy oka­zji jego zarys histo­rii wege­ta­ria­ni­zmu to świet­nie napi­sa­na książ­ka, któ­ra chwi­la­mi wcią­ga jak dobry kry­mi­nał. Nic dziw­ne­go, że na świe­cie od swo­jej pierw­szej publi­ka­cji↓1Wege­ta­ria­nizm. Zarys histo­rii Coli­na Spen­ce­ra po raz pierw­szy uka­zał się w 1995 roku pod tytu­łem: The Heretic’s Feast: A Histo­ry of Vege­ta­ria­nism – Uczta here­ty­ków: histo­ria wege­ta­ria­ni­zmu. docze­ka­ła się wie­lu wzno­wień i wydań ↓

Mitycz­ni Hiper­bo­re­adzi żyli przez tysiąc lat na die­cie roślin­nej, Pita­go­ras, Owi­diusz i Sene­ca byli wege­ta­ria­na­mi, podob­nie jak Sir Tho­mas More, John Eve­lyn, Leonar­do da Vin­ci, Rous­se­au i Shel­ley. Kie­dy pod koniec Śre­dnio­wie­cza filo­zo­fo­wie reli­gij­ni zaczę­li inter­pre­to­wać tek­sty biblij­ne, szu­ka­jąc pra­wa boże­go na temat tego, co ludzie powin­ni jeść: spo­ży­wa­nie mię­sa pomi­mo wyraź­ne­go zaka­zu spo­ży­wa­nia krwi, sta­ło się w cza­sach Rene­san­su zarze­wiem nie­po­ko­ju na chrze­ści­jań­skim Zachodzie.
W XVI wie­ku ponow­nie odkry­to pra­wa zwie­rząt (będą­ce już na wokan­dzie u Sta­ro­żyt­nych); w kolej­nych wie­kach pra­wa te zosta­ły połą­czo­ne z kon­te­sta­cją nie­wol­nic­twa oraz ide­ała­mi socja­li­stycz­ny­mi. W XX wie­ku prze­ko­na­nie, że die­ta wege­ta­riań­ska łago­dzi cha­rak­ter, otrzy­ma­ło dru­zgo­cą­cy cios pod posta­cią Hitle­ra wegetarianina..

Obec­nie die­ta wege­ta­riań­ska znaj­du­je powszech­ne uzna­nie i popar­cie w bada­niach medycz­nych nad zdro­wym żywie­niem, acz­kol­wiek naj­sil­niej­szy i naj­głęb­szy jej aspekt leży w ety­ce tro­ski nie tyle o zwie­rzę­ta, co w per­spek­ty­wie zmian kli­ma­tu rów­nież o śro­do­wi­sko i Ziemię.
Pod tym wzglę­dem Wege­ta­ria­nizm. Zarys histo­rii Spen­ce­ra może być postrze­ga­ny jako histo­ria idei i ruchów, któ­re kwe­stio­no­wa­ły i nadal kwe­stio­nu­ją układ wła­dzy i pano­wa­nia nad spo­łe­czeń­stwem i świa­tem.. Książ­ka pole­ca­na nie tyl­ko prak­ty­kom wege­ta­ria­ni­zmu, ale rów­nież mię­so­żer­nym socjo­lo­gom i politykom.

O autorze

Colin Spen­cer (ur. 1933) jest angiel­skim pisa­rzem i arty­stą o boga­tym dorob­ku obej­mu­ją­cym powie­ści, opo­wia­da­nia, lite­ra­tu­rę fak­tu (w tym histo­rię żyw­no­ści i sek­su­al­no­ści), książ­ki kuchar­skie, sztu­ki sce­nicz­ne, tele­wi­zyj­ne i pro­gra­my doku­men­tal­ne. Colin Spen­cer jest tak­że auto­rem obra­zów i rysun­ków, ilu­stra­cji książ­ko­wych i w cza­so­pi­smach, jed­nak jego twór­cze zain­te­re­so­wa­nia sku­pia­ły się zawsze wokół jedze­nia i goto­wa­nia: w 1978 roku opu­bli­ko­wa­no jego pierw­szą książ­kę w tym tema­cie Gou­r­met Cooking for Vege­ta­rians, potem, w latach 80-tych i 90-tych, uka­za­ło się ich w sumie 18.

Wystę­po­wał w licz­nych pro­gra­mach radio­wych i tele­wi­zyj­nych jako eks­pert, był rów­nież wykła­dow­cą spe­cja­li­zu­ją­cym się w histo­rii żyw­no­ści, lite­ra­tu­rze i zagad­nie­niach spo­łecz­nych. Przez czter­na­ście lat pisał regu­lar­nie do The Guar­dian, jego rubry­ka była poświę­co­na tema­tom kuli­nar­nym, szcze­gól­nie roz­wa­ża­niom bie­żą­cych pro­ble­mów i obaw zwią­za­nych z maso­wą pro­duk­cją i prze­twa­rza­niem żyw­no­ści. Mię­dzy inny­mi z tego powo­du Spen­cer został nazwa­ny w 2001 roku przez austra­lij­ską pisar­kę Ger­ma­ine Gre­er „naj­więk­szym żyją­cym piew­cą żywności”.

Nauko­we zain­te­re­so­wa­nia kul­tu­rą żyw­no­ści i jej histo­rią dopro­wa­dzi­ły Spen­ce­ra do opu­bli­ko­wa­nia w 1993 roku The Heretic’s Feast – a Histo­ry of Vege­ta­ria­nism, książ­ki (będą­cej pierw­szym wyda­niem Zary­su histo­rii wege­ta­ria­ni­zmu) za któ­rą autor otrzy­mał wło­skie spe­cjal­ne wyróż­nie­nie Pre­mio Lan­ghe Ceret­to oraz nagro­dę Bri­tish Food – an Extra­or­di­na­ry Tho­usand Years of Histo­ry w 2002 roku.

Za wyjąt­ko­we doko­na­nia w pod­no­sze­niu świa­do­mo­ści zwią­za­nej z żyw­no­ścią Colin Spen­cer otrzy­mał wie­le innych nagród w tym Nagro­dę Gil­dii Pisa­rzy Żyw­no­ści Micha­ela Smitha,

Nagro­dę Spe­cjal­ną André Simon Memo­rial Fund, nagro­dę Gou­r­mand World Cook­bo­ok Award za naj­lep­szą książ­kę histo­rii kuli­nar­nej na świe­cie oraz nagro­dę Glen­fid­dich Cooke­ry Wri­ter dla naj­lep­sze­go pisa­rza kulinarnego..
Colin Spen­cer obec­nie zaj­mu­je się już tyl­ko malar­stwem.

 [+]

Refe­ren­ces
↑1Wege­ta­ria­nizm. Zarys histo­rii Coli­na Spen­ce­ra po raz pierw­szy uka­zał się w 1995 roku pod tytu­łem: The Heretic’s Feast: A Histo­ry of Vege­ta­ria­nism – Uczta here­ty­ków: histo­ria wege­ta­ria­ni­zmu.

Wybrane opinie czytelniczek i czytelników

„Zna­ko­mi­ta książ­ka. Szcze­gól­nie pole­ca­na stu­den­tom histo­rii, filo­zo­fii i wege­ta­ria­ni­zmu.” G. Law­ren­ce

„Wyczer­pu­ją­co kom­plet­ne, histo­rycz­ne spoj­rze­nie na wega­nizm i wege­ta­ria­nizm. Gorą­co pole­cam.” Tina

„Był czas, kie­dy bycie wege­ta­ria­ni­nem, uwa­ża­no za nie­nor­mal­ne lub wywro­to­we, ale już nie. Obszer­na książ­ka Coli­na Spen­ce­ra bada psy­cho­lo­gię powstrzy­my­wa­nia się od spo­ży­wa­nia mię­sa i pró­bu­je odkryć, dla­cze­go wszyst­ko­żer­ni ludzie dobro­wol­nie powstrzy­mu­ją się od dostęp­ne­go pokar­mu.” Geo­r­gia Bookblast

„Ta książ­ka jest tak zawrot­nie gęsta. Muszę ją mieć, by móc wra­cać do niej jesz­cze milion razy. Jestem pod­eks­cy­to­wa­na odkry­ciem, że ludzie od zawsze mie­li te same co ja, rady­kal­ne idee (w sen­sie zde­cy­do­wa­ne) i że pro­pa­gan­da o wszyst­ko­żer­no­ści jako nor­mie to bzdu­ra!” Reba

„Jestem prze­ko­na­na, że Colin Spen­cer wie co pisze. Jego Wege­ta­ria­nizm.. to nie tyl­ko świet­ne kom­pen­dium wie­dzy na temat wege­ta­ria­ni­zmu, książ­ka zawie­ra tak­że wie­le infor­ma­cji na temat filo­zo­fii i reli­gii oraz świa­to­po­glą­du róż­nych kul­tur, od pre­hi­sto­rii po współ­cze­sność. Choć może nie zgłę­bia tak nie­któ­rych wąt­ków jak w innych książ­kach na dane tema­ty, Wege­ta­ria­nizm. Zarys histo­rii Spen­ce­ra jest nie­oce­nio­ną pomo­cą dla tych, któ­rzy chcą, aby ich wege­ta­riań­skie prze­ko­na­nia zosta­ły usy­tu­owa­ne w sze­ro­kim kon­tek­ście naszej ogól­no­ludz­kiej kul­tu­ry.” Caro­lyn

„Wege­ta­ria­nizm podą­ża rady­kal­ną ścież­ką przez kul­tu­rę zachod­nią: wywo­dzi się z tra­dy­cji orfic­kiej odzie­dzi­czo­nej przez Pita­go­ra­sa z reli­gii sta­ro­żyt­ne­go Egip­tu. Roz­kwitł w ramach filo­zo­fii grec­kiej, sta­jąc się jej istot­nym ele­men­tem za cza­sów Plu­tar­cha i Plo­ty­na. Mimo że wie­lo­krot­nie przy­pi­sy­wa­ło go sobie domi­nu­ją­ce chrze­ści­jań­stwo, wege­ta­ria­nizm pozo­sta­wał dla nie­go cią­głym wyzwa­niem kwe­stio­nu­ją­cym orto­dok­sję poprzez here­zje, takie jak bogo­mi­lizm, gno­sty­cyzm i manicheizm.
Colin Spen­cer wska­zu­je trzy głów­ne czyn­ni­ki, któ­re napę­dza­ją wege­ta­riań­skie myśle­nie: 1) Współ­czu­cie dla cier­pie­nia zwie­rząt, 2) Wstręt do mię­sa i rze­czy świa­ta oraz 3) Sto­so­wa­nie die­ty jako wspar­cia dla dobre­go zdro­wia. Inte­re­su­ją­cy jest ten ostat­ni czyn­nik, któ­ry jest naj­czę­ściej wska­zy­wa­nym powo­dem przy­ję­cia die­ty wege­ta­riań­skiej, cho­ciaż w kon­tek­ście nad­cho­dzą­cych zmian kli­ma­tu nie najważniejszym.
To świet­na książ­ka, któ­ra oma­wia ogrom­ne pole tema­tycz­ne, ale robi to z elo­kwen­cją i inte­li­gen­cją. Każ­dy roz­dział mógł­by stać się osob­nym tomem, bez nie­bez­pie­czeń­stwa nad­mier­ne­go wyczer­pa­nia mate­ria­łu.” Tony Gual­tie­ri

Stopka redakcyjna polskiego wydania

Prze­kład: Michał Filipczuk
Redak­cja: Ben Lazar
Korek­ta: Bar­tosz Szpojda
Okład­ka: Pame­la Rudnik
Okład­ka: Pau­li­na Zielona

na okład­ce frag­ment obra­zu: Mar­ket Sce­ne Pie­ter Aersten

Spis treści

Przed­mo­wa do dru­gie­go wydania
Wstęp
1. Na począt­ku 1.1. Decy­du­ją­cy ssak naczel­ny 1.2. Wod­na mał­pa? 1.3. Twór­cy narzę­dzi i zbie­ra­cze 1.4. Migra­cja 1.5. Poja­wie­nie się ludzi 1.6. Zbie­ra­nie poży­wie­nia 1.7. Ujarz­mia­nie śro­do­wi­ska 1.8. Nad­miar poży­wie­nia 1.9. Ołta­rze i ogrody
2. Pita­go­ras i jego dzie­dzic­two 2.1. Mię­so w dzie­łach Home­ra 2.2. Życie Pita­go­ra­sa 2.3. Naucza­nie 2.4. Bób 2.5. Szko­ła w Kro­to­nie 2.6. Opo­wie­ści 2.7. Prak­ty­ka reli­gij­na 2.8. Orfizm 2.8. Egipt 2.9 Zara­tusz­tra 2.10 Enig­ma pita­go­rej­ska 2.11 Empe­do­kles 2.12 Pita­go­rej­czy­cy 2.13 Ary­stok­se­nos 2.14 Dzie­dzic­two Pitagorasa
3. Indie 3.1. Doli­na Indu­su 3.2. Najazd Aryj­czy­ków 3.3. Hin­du­izm 3.4. Bud­dyzm 3.5 Dżi­nizm 3.6 Aśoka
4. Od Pla­to­na do Por­fi­riu­sza 4.1. Pla­ton przy sto­le 4.2. Grec­kie jadło 4.3. Ary­sto­te­les 4.4. Sto­icy 4.5. Rzym 4.6. Plu­tarch 4.7. Neo­pla­toń­czy­cy 4.8. Porfiriusz
5. Wcze­sne chrze­ści­jań­stwo 5.1. Ewan­ge­lia Św. Paw­ła 5.2. Esseń­czy­cy 5.3. Pra­wa doty­czą­ce pokar­mów 5.4. Eks­pan­sja chrze­ści­jań­stwa 5.5. Asce­tyzm 5.6. Mię­so i mle­ko 5.7. Prze­piór­cza pla­ga 5.8. Czy­ste czy nieczyste
6. Sek­ty gno­stycz­ne i Mani­chej­czy­cy 6.1. Skąd docho­dzi praw­dzi­wy głos Boga? 6.2. Rów­no­upraw­nie­nie kobiet 6.3. Gno­stycz­na róż­no­rod­ność 6.4. Mani­che­izm 6.5. Augu­styn z Hippony
7. Bogo­mi­li, Kata­rzy i Kościół orto­dok­syj­ny 7.1. Pau­li­cja­nie 7.2. Mas­sa­lia­nie 7.3. Bogo­mi­li 7.4. Kró­lew­skie nawró­ce­nia 7.5. Nara­sta­ją­ce here­zje 7.6. Czy­sty i wege­ta­riań­ski 7.7. Dok­try­na katar­ska 7.8. Woj­ny albi­geń­skie 7.9 Dwóch chrze­ści­jań­skich świę­tych 7.10 Zwie­rzę­ta przed sądem 7.11 Zasa­dy wia­ry 7.12 Śre­dnio­wiecz­ne posty
8. Rene­sans 8.1. Boga­cze i klę­ska gło­du 8.2. Głos dysy­den­tów 8.3. Czło­wiek rene­san­su we wła­snej oso­bie 8.4. Jedze­nie jako świec­ki rytu­ał 8.5. Odkry­te na nowo 8.6. Eksploracje
9. Mecha­nicz­ny wszech­świat 9.1. Kar­te­zja­nizm 9.2. Zno­wu dysy­den­ci 9.3. Tom Try­on 9.4. W poszu­ki­wa­niu duszy 9.5. Jeść mię­so czy nie jeść? 9.6. Dwóch poetów 9.7 Pier­re Bayle
10. Roz­kwit huma­ni­zmu 10.1. Duch refor­ma­cji 10.2. Wia­ra i scep­ty­cyzm 10.3. Vol­ta­ire 10.4. Paine 10.5. Paley 10.6. Fran­klin 10.7 Rit­son i krzyk natu­ry 10.8 Rewo­lu­cja agro­kul­tu­ro­wa 10.9 Shelley
11. Por­ty i dmu­chaw­ce 11.1. Ucznio­wie Swe­den­bor­ga 11.2. Har­mo­nia (Con­cor­dium) 11.3. Rams­ga­te i to co było póź­niej 11.4. Indyj­ski bunt 11.5. Rzeź zwie­rząt 11.6. Sta­ny Zjed­no­czo­ne 11.7 Lon­don i refor­ma 11.8 Geo­r­ge Ber­nard Shaw 11.9 Wagner 11.10 Croy­don i pro­ste życie 11.11 Dobro zwie­rząt 11.12 Toł­stoj i Doukho­bors 11.13 Gan­dhi i Danie­li­ci 11.14 Roz­kwit etyki
12. Świa­tło sło­necz­ne i san­da­ły 12.1. Ubó­stwo i woj­na 12.2. Kry­ty­ka i kpi­na 12.3. Suro­we poży­wie­nie 12.4. Hitler 12.5. Mię­dzy woj­na­mi 12.6. Porzą­dek Krzy­ża i maz­da­znan 12.7 Dru­ga Woj­na Światowa
13. Rozum­ny czy zme­cha­ni­zo­wa­ny? 13.1. Kontr­kul­tu­ra 13.2. Współ­cze­sne rol­nic­two 13.3. Tro­ska o śro­do­wi­ska 13.4. Idea czy­ste­go poży­wie­nia 13.5. Rzą­do­we par­tac­two 13.6. Inży­nie­ria gene­tycz­na 13.7 Segre­ga­cja 13.8 Powo­dy 13.9 Przyszłość
Doda­tek A: Now­sza histo­ria buddyzmu
Doda­tek B: Mani­che­izm w Chinach
Doda­tek C: Współ­cze­sny hinduizm
Doda­tek D: Popu­lar­ność wege­ta­riań­skich ksią­żek kucharskich
Posło­wie
Wybra­na bibliografia

STRONA Z PEŁNYM OPISEM KSIĄŻKI
Informacje dodatkowe
rozmiar

15,6 x 23,4 x grzbiet 4,3 cm

ilość stron

626

okładka

miękka ze skrzydełkami

druk

czarno-biały

ISBN

978−83−951032−2−3

Opinie (2)

2 opinie dla Wegetarianizm. Zarys historii

  1. Oceniono 5 na 5

    anka – 28 lipca 2021

    Ksiąz­ka świet­na i świet­ny prze­kład, bar­dzo dobrze się to czy­ta, polecam:)

  2. Oceniono 5 na 5

    Mał­go­sia – 16 września 2021

    Nie­sa­mo­wi­cie wcią­ga­ją­ca opo­wieść o histo­rii naszych wybo­rów żywie­nio­wych, powią­za­na filo­zo­fią i poli­ty­ką. Polecam!

Dodaj opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może spodoba się również…

Podgląd
Dodaj do koszyka

Wprowadzenie do permakultury

Oceniono 5.00 na 5
90,00 zł
-50%
Wideo Wykłady Permakultury
Kurs Permakultury'18 - webinary
Podgląd
Dodaj do koszyka

Wykłady i webinary permakultury

50,00 zł 25,00 zł
Podgląd
Dodaj do koszyka

Zeszyt do notatek

2,50 zł
Podgląd
Dodaj do koszyka

Projektowanie permakulturowe

65,00 zł
Podgląd
Dodaj do koszyka

Ogród Gai

Oceniono 5.00 na 5
120,00 zł

Podobne produkty

Podgląd
Dodaj do koszyka

Ogrody leśne w praktyce

120,00 zł
PermaKultura.Edu.Pl 2021
  • Nasza oferta
  • Info
    • FAQs
    • Działalność
    • Współpraca
    • Polityka prywatności
    • Regulamin księgarni
  • Kontakt
  • Login / Register
Koszyk
zamknij

Sign in

zamknij

Lost your password?

No account yet?

Create an Account
Start typing to see products you are looking for.